Naturlig ventilasjon er den eldste formen for ventilasjon, og den finnes fortsatt i mange boliger. Den er basert på at varm og fuktig luft stiger naturlig opp over tak gjennom kanaler fra bad- og våtrom. Dette fører i sin tur til at frisk luft trekkes inn gjennom ventiler i vegg og/eller vindu. I eldre boliger kom luften gjerne inn gjennom utettheter i vegg og vinduer.
Generelt sett fungerer naturlig ventilasjon dårlig og er avhengig av temperaturforskjellene inne og ute. Jo kaldere det er ute, jo større trekk blir det, noe som gir for mye ventilasjon den kalde årstiden og for lite ventilasjon i den varme årstiden.
Oppussing kan også påvirke negativt for eldre boliger med naturlig ventilasjon. Et eksempel er ved utskifting av varmekilde fra olje/vedovn til mer energieffektive systemer, som f.eks. ulike typer varmepumper. Når den gamle olje- eller vedovnen ikke lenger varmer opp skorsteinen, reduseres trekket i pipa, og dermed også ventilasjonen. Nye og tettere vinduer samt tilleggsisolering er også faktorer som påvirker den naturlige ventilasjonen og inneklimaet. Disse tiltakene er selvsagt bra, da de gir mer energieffektiv bolig, men ventilasjon bør sees over.
Tips!
Installer friskluftsventiler i hvert soverom og en til to stk. i stue eller oppholdsrom. I våtrom er det ofte nødvendig å forsterke den naturlige ventilasjonen med baderomsvifter. Velg en vifte med fuktstyring slik at du er sikker på at fuktigheten alltid ventileres ut.
Eksempel
Løsningsforslag for bolig på 150 m2 med fire soverom, en stue/oppholdsrom og to bad:
6 stk. friskluftventiler
1 stk. i hvert soverom og 2 stk. i stue/oppholdsrom
(1 stk. pr. 25 m2 boareal, dvs. 150 m2/25 = 6 stk. friskluftsventiler).
2 stk. fuktstyrte baderomsvifter, 1 stk. i hvert bad.
En alternativ løsning som også sparer energi, er å installere et komplett balansert ventilasjonsanlegg, alternativt romventilatorer.