Balansert ventilasjon

Foto:Illustrasjon av kanalføringer. De gule avtrekkskanalene fjerner forurenset luft og de røde tilluftskanalene tilfører ren og frisk luft.
Balansert ventilasjon er den vanligste formen for ventilasjon i alle nye boliger. Det sikrer et godt inneklima i alle rom og er energisparende.

I Norge er det et krav om balansert ventilasjon i alle nye boliger. Men det er også mange som oppgrader til balansert ventilasjon i eldre boliger for å sikre et godt inneklima og spare penger på oppvarming.

Hva gjør balansert ventilasjon?
For at ventilasjonen skal fungere i et hus, må luften kunne sirkulere selv om dørene er lukket. Luftstrømmen mellom alle rom i boligen kan sikres ved å ha for eksempel terskelfrie dører.Balansert ventilasjon har to hovedfunksjoner. Det trekker brukt og forurenset luft ut av boligen (avtrekk) og tilfører ren, filtrert og temperert luft inn i boligen (tilluft).
Dette gjøres via to separate kanalsystemer, et for å fjerne luft og et for å tilføre luft.
Avtrekkskanalene fjerner luft fra bad, kjøkken, toalett, vaskerom og andre våtrom. Tilluftskanalene tilfører ren og frisk luft til oppholdsrom som stue, soverom og kontor.

Ventilasjonen kan tilpasses etter behov ved å koble til ulike sensorer som for eksempel fukt-, bevegelse- og CO2-sensorer.

Varmegjenvinning
Varmen i luften som trekkes ut av boligen overføres, ved hjelp av en varmegjenvinner, til luften som filtreres og blåses inn i boligen.
Opptil 85% av varmen i ventilasjonsluften gjenvinnes og du sparer dermed penger på oppvarmingskostnader.

Filter som sikrer ren luft
I alle Flexit ventilasjonsaggregat sitter det to filter. Et som filtrerer inneluften før den blåses inn i varmegjenvinneren og ut av boligen. Og et som filtrerer uteluften før den blåses inn i varmegjenvinneren og inn i boligen. Disse filtrene må byttes 1-2 ganger i året.

Tilluften i boligens ventilasjon bruker Flexit PM1-filter. Filter i PM1-klasse stopper over 50% av partikler og opptil 1 μm, det vil si små partikler som virus, nanopartikler og bilgasser. Dessuten stopper det større partikler som bakterier, sopp og pollen.

Fordeler med balansert ventilasjon

  • Sikrer et godt inneklima i alle rom, hele året.
  • Sparer energi og dermed penger ved å gjenvinne varmen fra inneluften til den nye luften som blåses inn i boligen.
  • Gir deg kontroll på inneluften og luftmengden.
  • Unngår fuktskader i boligen som mugg og sopp, eller andre ugunstige forhold som f.eks. kondens på vinduene.
  • Slipper kald trekk i den kalde årstiden.
  • Motvirker radon ved at radonkonsentrasjonen reduseres.

Et balansert ventilasjonssystem har en forventet levetid på 15-20 år.

Hvordan gå frem for anskaffelse av balansert ventilasjon
Dersom du ønsker hjelp til vurdering om balansert ventilasjon er noe for deg, kan du kontakte en Flexit Partner. De kan hjelpe deg med mer informasjon, befaring, prosjektering, pristilbud og installasjon.

share-and-collaborate-icon

Vi har levert godt håndtverk i over 100 år. Og fra vårt profesjonelle verksted i Skien lager vi alt av beslag på bestilling. Som blikkenslager innebærer dette ventilasjon, og vi leverer alle tjenester til bolig, industri, offentlig og næring.

Ingen oppdrag for små,
ingen oppdrag for store!

Alltid kvalitet
Kunden først

Vurdert 5/5 av 2,000 kunder

Tittel

Gå til toppen